FEDERASYON TARİHÇESİ
Türkiye'de Motosiklet sporu 1967 yılında Bisiklet Federasyonu içerisinde, 1995 yılından 2003 yılına kadar da Otomobil Sporları Federasyonu çatısı altında temsil edildi. 8 Ağustos 2003 tarihinde Otomobil Federasyonu'nun bünyesinden ayrılarak ayrı bir federasyon olması kararlaştırılmış olup, 05.05.2004 tarihinde idari ve Mali yönden kendi özerk yapısına kavuştu. 20. yılını doldurmasına rağmen dünyada sayılı ülkede gerçekleştirilmekte olan uluslararası organizasyonları Türkiye'ye getirmeyi başardı. Dünya sıralamasında şampiyon ve ilk üç dereceye girmeyi başaran sporculara sahip oldu. Bunların yanı sıra Türkiye adına dünyaca ünlü yarışçılara ve onları izlemeye gelen milyonlarca yerli ve yabancı yarışsever ile dünya medyasına ülkemizi tanıtma fırsatını oluşturdu.
Kuruluşundan bugüne kadar tüm motosiklet sporu branşlarındaki ulusal ve uluslararası yarışmaları büyük bir titizlik ve düzen içerisinde gerçekleştirdi. Ülke çapındaki yarış organizasyon sayısı artırılmış, bu sayede motosiklet sporunun yurt genelinde yaygınlaştırılması sağlandı.
Ulusal yarışların yanı sıra uluslararası alanda favori gösterilen, yarış pistleri ve parkurlarıyla ödüle layık görülen Federasyonumuz 2004 yılından bu yana uluslararası takvimde birçok branşta yerini aldı.
2009, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP), 2024 yılında ilk kez Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası ile 2010 yılında Dünya Enduro Şampiyonası'na, dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından biri olan MotoGP 'ye 2005, 2006 ve 2007 yıllarında ev sahipliği yaptı. Ayrıca Spor Turizmi kapsamında FIM Mototour of Nations TURKEY ile bütün dünyadan motosiklet tutkunlarını 2021 yılında ülkemizde buluşturdu.
Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) sürecinde VEFA sosyal destek gruplarına verdiği destek nedeniyle Türkiye Motosiklet Federasyonu "FIM Ailesi Dayanışma Ödülü"ne layık görüldü.
MİSYON
-
Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak kuruluş amacımız doğrultusunda ana misyonumuz ülkemizi Dünya ve Avrupa pistlerinde, parkurlarında başarıyla temsil edecek performans sporcuları yetiştirmektir. Bu misyona ulaşabilmek amacıyla çabamız ülkemizde bulunan potansiyel motosiklet sporcu sayılarını arttırmak, branşımızı ülke geneline yayarak bilinirliğini arttırmaktır.
-
Temel misyonumuz içerisinde konumlandırdığımız en önemli konu başlıklarından biri de temel, ileri, güvenli motosiklet kullanımını artırıcı eğitim ve tanıtım faaliyetleri yürütmek ve bu doğrultuda motosiklet kültürünü dünya ile rekabet edebilir seviyenin üzerine çıkarmaktır.
-
Bu misyon çerçevesinde ulaşma hedefinde olduğumuz kitle, daha çok orta-lise öğrenim düzeyindeki öğrenciler, motosiklet spor kulüpleri, motosiklet sanayi üretim, teknik servis işletmeleridir.
-
Motosiklet olgusuna dair tüm paydaşları kucaklayan, birleştiren, bütünleştiren ve motosiklet sporuna hizmet edecek noktada buluşturmak ana misyonumuzun mottosunu oluşturmaktadır.
VİZYON
Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak bağlı bulunduğumuz başta Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve ilgili birimleri ile uluslararası federasyon yapılanmamız olan Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından gerek Ana Statümüzde ve gerekse ilgili mevzuat çerçevesinde verilmiş görev, yetki, sorumluluklarımızı yerine getirebilme noktasında;
-
Tüm ülke gençliğini potansiyel motosiklet sporcusu olarak değerlendirmek.
-
Dört mevsim, on iki ay boyunca ulusal ve uluslararası organizasyon gerçekleştirecek yapıya erişmek.
-
Tüm kamu – özel rektör kurum ve kuruluşları ile açık, şeffaf işbirlikleri yürütmek.
-
Kamu kaynağı olarak değerlendirilen Federasyon gelirlerini maksimum fayda düzeyinde spora hizmet amacıyla kullanmak.
-
Ulusal kahramanlar yetiştirmek suretiyle tüm dünyada olduğu gibi branşın sporcusu olma hayalini kuran kitleler oluşturmak.
-
Uluslararası insan, gelir, tecrübe kaynaklarını ulusal çapta ülkemiz lehine kullanmak.
-
Branşımızın gelişimini Spor Turizmi, sanatsal, kültürel faaliyetler, sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla maksimum verimlilik kriterleri doğrultusunda sağlamak.
-
Uluslararası organizasyon örgütümüz olan FIM faaliyetlerine en yüksek verimlilik düzeyinde katılım sağlayarak yeterlilik düzeyi artırılmış insan kaynakları üretmek.
-
Ulusal ve uluslararası organizasyon gücümüzü ihraç etmek.
-
Başta eğitim faaliyetlerini gerçekleştirebileceğimiz temel sportif malzememiz olan yerli ve milli eğitim motosikletimizi üretmek, üretimine destek olmak ve ülke genelinde özellikle ilk ve orta derece okullarda beden eğitimi müfredatı içerisinde yer almasını sağlamak.
HEDEFLERİMİZ
-
Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak gerek kuruluş amacımız ve gerekse gelişen zaman içerisinde günün şartları ve standartları doğrultusunda hedeflerimizi belirli periyotlarla revize etmekte, yenilemekte, güncelleyip geliştirmekteyiz. Bu noktada değişime ve gelişime açık olmak branşımıza bakış açımız itibariyle temel hedefimizdir.
-
TMF olarak en iyi bildiğimiz gerçek ekip ruhu içerisinde çalıştığımızda, ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla rutin, sürdürülebilir işbirliği sağladığımızda, kanun, tüzük, ana statü, yönetmelik, yönerge ve genelgeler doğrultusunda azami düzeyde hassas ve uyumlu bir çalışma ortamı elde ettiğimizde branşımızı dünya ve Avrupa standartları üzerine çıkartabileceğimiz gerçeğidir.
-
Temel hedeflerimizin tamamını bu doğrultuda analiz edip uygulama çabası içerisindeyiz.
-
Buna göre sporun çağdaş, evrensel değerlerini kullanarak, sporcu potansiyelimizi maksimum düzeyde değerlendirmek ve bu potansiyel içinden yetiştirdiğimiz performans sporcularını dünya vitrinine çıkartmak.
-
Türkiye'nin organizasyon yeteneği ve gücünü tüm dünyaya gösterecek şekilde başarılı dev organizasyonların sayısını arttırarak, motor sporların da ülkemizi vazgeçilmez destinasyonlardan biri haline getirmek.
-
Uluslararası Olimpiyat Komitesi nezdinde FIM ile yürütülen ortak çabalara destek olarak branşımızın olimpik branşlar arasına girmesi yönünde Ar-ge ve PR çalışmaları yapmak.
-
Motosiklet sektörü, üretim, sanayi, endüstriyel faaliyetlerinin ve yerli milli üretim yan sanayisinin büyümesine yardımcı olmak.
-
Ülkemizde motosiklet kültürünün ve kullanımının gelişmesine öncülük etmek.
-
Spor ve motor sporları kültürümüzün gelişimine katkı sağlamak ve özellikle gençliğin branşımız başta olmak üzere spora yönelmesini teşvik etmek. Bu sayede onları pek çok zararlı alışkanlıktan ve tehlikeden korumak, geleceğimize yatırım yapmak.
-
Motor sporları alanında üst düzey sporcuların yetişmesi için motivasyon sağlamak. Bu platformda başarılı olacak sporcularımız kanalıyla ülke imajının daha da gelişmesine yardımcı olmak.
STRATEJİK PLAN
Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak, kuruluşlumuz olan 2003 yılından bu yana oluşturduğumuz stratejik planların dört ana başlık halinde incelenmesi mümkündür.
Bu planlar çerçevesinde gelinmek istenilen nokta misyon, vizyon ve hedeflerimiz başlıkları altında yerini bulan nokta olacaktır.
Bu doğrultuda;
-
Yayılma – Gelişim Stratejisi
-
Eğitim - Altyapı Stratejisi
-
Kaynak – Üretim Stratejisi
-
Başarı – Sürdürülebilirlik Stratejisi
A-) Yayılma – Gelişim Stratejisi
-
Sporumuzu ülke geneline motosikletle tanışma ve teşvik sosyal faaliyetleri ile yaymak.
-
Ülke çapında motosiklet sporunu tabana yayılmasını kulüplerimiz aracığıyla sağlamak.
-
Motor sporlarının birçok spor branşına nazaran daha yüksek bütçe ve maddi kaynak gerektirdiği gerçeğinden hareketle farklı kamu ve özel sektör kaynaklarını branşımıza yönlendirmek.
-
Motosiklet sporu yapmak isteyenlerin branşın eğitim, yarış ve antrenman faaliyetlerine kolay ve ekonomik şartlarla ulaşmalarını sağlayacak uygun tesis ve organizasyon şartları oluşturmak.
-
Branşımızın okul sporları müfredatı portföyünde yer almasını sağlamak.
-
Federasyon ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile sağlanan olanaklar dahilinde ülke genelinde temel, ileri, güvenli sürüş standartları arttırılmış motosiklet kullanıcı sayısına ulaşmak.
-
Her yaştan Kadın – Erkek sporcuların artmasını sağlayacak yarış kategorilerini oluşturmak.
B-) Eğitim - Altyapı Stratejisi
-
Branşımızın ilkokulu olarak adlandırılan motokros kategorisinde uyguladığımız Motokros Akademi faaliyetlerinin yer, sayı ve katılımcı sayılarını arttırmak.
-
Motosiklet sporunun yapısal özelliğine uygun mekaniker yetişmesi, hakemlerin lisanslandırılması noktasında çalışmalar yürütmek ve sürekli eğitim seminerleri yapmak. Yarış sezonu öncesi yapılan seminerlerle bu kişilerin sayısını artırmak. niteliklerini iyileştirici önlemler almak.
-
Ülke genelinde farklı il ve ilçelerimizde motosiklet eğitim programları düzenlemek.
-
Uluslararası Motosiklet Federasyonu, Avrupa Motosiklet Birliği ve Balkan Motosiklet Birliği nezdindeki seminerlere katılmak suretiyle bahse konu uluslararası spor örgütlerinde daha fazla temsilcimiz bulunması yönünde çalışmalar yapmak.
-
Federasyon ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile sağlanan olanaklar dahilinde Federasyonumuz Eğitim Kurulu planlaması ile Sportif Sürücü Ve Temel, Güvenli Ve İleri Sürüş Yetiştirme Programları yapmak.
-
Yarış, eğitim ve antrenman, tesis, parkur ve pistlerimizin sayısını arttırmak.
-
Ulusal ve Uluslararası yarışlar yapabileceğimiz il, ilçe veya beldeleri tespit etmek, yarış organizasyonlarının tüm ülkeye dağılması için gerekli çalışmaları yürütmek.
-
Var olan tesislerimizi uluslararası standartlara ulaştırmak.
C-) Kaynak – Üretim Stratejisi
-
Bağlı bulunduğumuz Gençlik ve Spor Bakanlığı kaynaklarını maksimum verimlilik ve fayda esası doğrultusunda değerlendirmek.
-
Federasyonumuzun bağlı bulunduğu Gençlik ve Spor Bakanlığı talimatları doğrultusunda bütçemizi saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri doğrultusunda oluşturmak.
-
Gerek kamu ve gerekse özel sektör kaynaklardan elde edilen gelirlerimizi etkin ve verimli kullanmak.
-
Kulüplerin ve tesislerin kaynak ve gelirlerini gelişim ihtiyaçlarını karşılamaya yeter seviyeye ulaştırmak.
-
Federasyonun ticari gelir elde edebilmesi için uygun yasal düzenlemelerin yapılmasını sağlayıcı gerekli çalışmaları yapmak.
-
Yerel yönetimlerle temel olarak giderleri azaltıcı, sportif faaliyet anlaşmaları yapmak.
-
Federasyon kurumsal kimliğini yansıtan ürünler (hediyelik eşya, tişört, sportif malzemeler vb) hazırlanması, hazırlatılması ve satışı yoluyla ticari gelir elde etmek.
-
Sektördeki firmalarla yapılan sponsorluk anlaşmalarını miktar, hacim, boyut olarak arttırmak.
-
Federasyon için gelir üretecek şirketler kurmak, satın almak, ortak olmak, işletmeciliği yapmak.
-
Spor faaliyetlerini ağırlıklı olarak yerel yönetimler ve kulüpler aracılığı ile gerçekleştiren bir federasyon olarak kulüplerimizin organizasyon gücünü ve kabiliyetini artırmak, kulüpleşme çabalarına katkı sağlamak, spor kulüplerini sporcu ve branş sayıları ile faaliyetlerine göre desteklemek ve aktif tutmak.
D-) Başarı – Sürdürülebilirlik Stratejisi
Faal sporcu sayısı, uluslararası temsil, tesisleşme konularındaki sayısal artışın sürdürülebilirliği, başarı kriterlerimizin önceliğini oluşturmaktadır.
Buna göre;
-
Faal kulüplerimiz aracılığıyla periyodik olarak yapılan eğitim çalışmaları sonucunda performans sporcusu olabilecek kabiliyette çocuk ve gençleri ileri seviyedeki eğitimleri ile lisanslı yarışmacı haline getirmek.
-
Ulusal organizasyonlarda istikrarlı başarı grafiği çizen ve kürsü gören sporcuları uluslararası organizasyonlarda yarışmak üzere desteklemek.
-
Ülkenin her bölgesinde bu spora gönül vermiş, hevesli bireyler için altyapısı tamamlanmış eğitim, antrenman ve yarış için parkur ve pistler hazırlamak.